Kerry Hill får her hos Engvang

Kerry Hill

Vi startede vores interesse for Kerry Hill i forbindelse med en tur til England hvor vi besøgte Sheep 2000. 

På det tidspunkt var vi forholdsvis nystartede med vores Oxforddown besætning, og brugte al vores energi på at opbygge den til det den er i dag. 

I 2008 var vi igen i England, denne gang til Sheep 2008 - og her faldt vi endeligt for den dejlige Kerry Hill race. 

Kerry Hill er en helt anden race end vores Oxforddown. De er mere nøjsomme, og er ikke så store. De hører til Hill fårene, og kan rent temperamentsmæssigt mest sammenlignes med f.eks. Gotlænder og Spælsau.

Der var en fantastisk racestand på Sheep 2010, og nogle utroligt engagerede mennesker kunne fortælle os meget om racen. Derudover var der nogle eksemplarer fra racen, som også præsenterede sig på allerbedste måde. 

Da vi kom hjem besluttede vi at nu skulle det være. 

Vi tog til Holland, og overværede deres kåring i 2008. Her så vi bedømmelsen foretaget af Howard Jones, som vi havde talt med i England. Det var en meget spændende dag, hvor vi bl.a. fik noteret et par besætninger hvor vi syntes specielt godt om dyrene. Howard fortalte en masse om hvorfor dyrene blev placeret som de gjorde, og han lærte os en hel masse.

2 dejlig Kerry HillsEn hel del ting gjorde at det først var i foråret 2010 vi for alvor begyndte at tage kontakt for at skaffe lige netop de dyr vi gerne ville starte op med.

Det er ikke nemt at importere, men efterhånden fik vi alle papirer på plads og vigtigst af alt, vi havde fundet en avler i Holland som gik helhjertet ind i at hjælpe os. 

Vi havde en dejlig tur til Holland i august 2010, hvor vi kørte rundt til flere besætninger sammen med Nanda Smit-Le Poole. 

Her nedenfor kan I se nogle af vores minder fra opstarten med Kerry Hill.


 
Stemning fra Sheep 2008 Kåring i Holland 2008 Udvælgelse af dyr 2010 Papirarbejde ved import 
Klargøring af karantænetald Afhentning af dyr 2010 Den første tid Klargøring af udedørsområde
Den første lemning Impoter xx xx

 

Stemning fra sheep 2008

Vi var egentlig taget til sheep 2008 for at se på grinder og tilbehør og selvfølgelig også for at se Hyrdehunde auktion og høre nogle af de spændende foredrag der også holdes. 

Det kan bestemt anbefales at tage en tur til England for at opleve denne begivenhed som gentages alle lige år. Hvis du tænker dig en 'slikbutik' bare med fåreting, ja der er kort sagt alt hvad hjertet begærer af fåretilbehør, bøger, foredrag, racestande, hegnsopsætningskonkurrencer og meget andet - noget som helt sikkert skal opleves.

Her er et lille udpluk af billeder:

Væder på Sheep 2008


Vædder shepp 2008

Sheep 2008
Sheep 2008

   

Kåring i Holland 2008:

I september 2008 tog vi til Holland, for at se deres kåring. Det er egentlig et dyrskue for een race, men til forskel fra her i Danmark, så deltager der rigtig mange lam. Der er både vædderlam og gimmerlam. Lammene er delt i 2 hold, så der aldersmæssigt ikke er den store forskel. Derudover er der selvfølgelig også voksne dyr. 

Ud over de dyr som deltager i selve skuet, så er der også lam med som 'blot' skal kåres for at komme med i stambogen. I Holland er et Kerry Hill lam ikke født ind i stambogen, gimmerlam skal kåres en gang mens væddere skal kåres dels som lam, og desuden igen året efter. Specielt vædderne skal være 100 % perfekte både som lam og som 1 års for at opnå stambog.

Vi tog en hel del billeder. Her nedenfor kan du se et udvalg af vores billeder. Bemærk at dyrene altid stilles med hovederne forrest.  Ved bedømmelsen af Kerry Hill er fastholdelse af racens karakteristiske udseende lige så vigtig som køllernes størrelse. Det bliver spændende om den Danske dommerstand vil acceptere dette. Vi tog selvfølgelig også en del billeder af fårene bagfra, da den vinkel alligevel indgik i vores valg ;-)

Det første blik - en dejlig dekoreret trailer

kåring 2008

kåring 2008


kåring 2008


kåring 2008


kåring 2008


kåring 2008

kåring 2008

kåring 2008

kåring 2008

kåring 2008

kåring 2008
 

 

Udvælgelse af dyr 2010:

I august 2010 fik vi aftaler på plads, så vi kunne komme rundt at se nogle af de besætninger vi havde noteret i 2008. Nanda (vores alf i Holland) havde inden da haft kontakt med de besætninger vi var interesseret i at besøge, dels for at høre om de ville sælge til Danmark, dels om sygdomskravene var opfyldt.

Vi havde en forrygende tur. Det blev til en masse km selvom Holland er et 'lille land' ligesom Danmark - så er afstandene meget større end forventet.

Alle tog pænt imod os, og viste os deres besætninger. Det var spændende. De 2 af besætningerne havde ganske få dyr, men syntes alligevel det kunne være sjovt at sælge til Danmark.

Vi faldt for dyrene hos Velders og hos Nanda. 

Aftalerne faldt på plads, og alle dyr blev samlet hos Nanda - dels så de kunne løbes med en dejlig vædder Nanda havde, dels for at de kunne være i karantæne på eet sted, så vi kunne hente dyrene af en gang.

Inden vi havde set os om, havde vi købt 1 et års vædder, 6 voksne får og 5 gimmerlam. Vi havde regnet på pladskrav og vægtkrav til vores trailer, og mente det var det antal der kunne være, hvis de ikke skulle presses for meget under transporten til Danmark.


Vælge


vælge


vælge


Vælge


vælge


vælge


Vælge


vælge


vælge


Vælge


vælge


vælge


Vælge


Dette er ham der blev brugt ifm ilemning 2010


vælge


Vælge


vælge




 

Papirarbejde i forbindelse med import:

Det er den mest besværlige del af importen. 

Vi havde heldigvis vores transportautorisation, så både Bjarne og jeg må transportere får. Vores autorisation gælder for korte transporter - op til 8 timer, og det var heldigvis lige nok fra Nanda's gård til vores i Vejle. Ved max hastighed på 80 km i timen, ville det tage 7 timer og 7 minutter, så vi havde hele 53 minutter til uforudsete.

Det første vi fik i orden var importtilladelsen. Den fås ved henvendelse til Fødevareregionen, og der stilles ingen krav.

Så var der kontakt til Skejby for at høre dem om karantæneregler, og evt. yderligere krav ud over EU kravene.

Det er også Skejby som skal godkende karantæne-stald/-arealer. Hvis du har lyst at se hvordan vi har indrettet os, så se her 

De største krav for import af dyr til Danmark, er at scrapie-status skal være ARR/ARR hvis ikke ens besætning skal lukkes i rigtig mange år. Derudover skal fårene være dokumenteret maedi fri, hvis karantæneperioden skal holdes nede på 12 måneder.  Endelig skal alle dyr testes for brucellose og vædderne yderligere for border disease inden afrejse. Som en sidste ting, så skal alle være behandlet med ormekur 2 gange inden de afsendes fra Holland.

Nanda sørgede for karantænen og for at alt papirarbejdet blev gjort korrekt i Holland. Hendes egen dyrlæge skal teste og underskrive erklæringer og Hollands kredsdyrlæge skal varskos så de kan være til stede når dyrene sendes afsted.

Ca. 14 dage før importen, skal Skejby kontaktes for bestilling af importøremærker, og senest 24 timer før skal Fødevareregionen kontaktes.

Vi vil undlade at skrive for meget omkring tidskrav for diverse undersøgelser, da de kan ændres fra gang til gang. 

For at vores Oxforddown og vores Kerry Hill ikke skulle betragtes som éen besætning, har Skejby oprettet et undernummer til vores CHRnr. Dette undernummer bruges på samme måde som vores CHRnr inde i dyreregistreringen - det er faktisk ret smart.

Husk, hvis du har lyst til at begive dig ud i import, så undersøg hvilke regler der gælder 'lige nu' dels hos Fødevare regionen dels hos Skejby. Der er mange papirer og regler, men det er bestemt til at finde ud af. 

Hvis du vil høre om vores erfaringer, er du velkommen til at kontakte os. Vi havde selv stor glæde ved at tale med Ron Bon, som også var igang med at importere får fra Holland på det tidspunkt.

 
 

Klargøring af karantænestald:

Oprindelig havde vi tænkt, fårene skulle have hele væddermarken, og vores nuværende vædderhus som karantænestald fra start af. Vi kom dog på andre tanker, da det ville være meget mere praktisk for os, at have dem indendørs den første karantæneperiode. 

Vi valgte at rydde et stykke af vores ladebygning, og omdanne den til stald. 

Det gav mange fordele. Det nemmere at få kontakt med fårene - og gøre dem lige så håndtamme som vores Oxxforddown - når de var på en overskuelig plads, og specielt i lemmeperioden vil det være rart at have dem indenfor rækkevide.

Efter mange ture på 'fyldpladsen' med 'u-undværlige ting' var der skaffet plads. Vi fik sat grinder og foderborde op, dannet afspærring og indkøbt 'plastsko' til gæster, ekstra støvler og overtrækstøj til os selv - og så manglede vi bare fårene.

 

Afhentning af dyr 2010:

Endelig kom den 14. oktober 2010, hvor vi skulle afsted. Vi havde planlagt at køre til Holland torsdag, sove dernede og returnere fredag. 

Resultaterne af de sidste prøver kom onsdag - tror I der var nerver på ?

Vi var spændt på hvordan det ville være at køre på den Tyske Autobahn med 'kun' 80 km i timen, men det gik over al forventning. Det tog lige godt 7 timer at komme derned, og alt gik fint. 

Vi gik med det samme i stalden for at se vores dyr. De var alle blevet klippet, og stod der i deres fineste skrud. Vi blev meget glædelig overrasket over at se dem i klippet tilstand. Nu kunne man rigtig se, at det er en kødrace. Selvfølgelig ikke så store og kraftige som vores Oxforddown, men alligevel en dejlig ryg og 'bagdel', størrelsen af fåret taget i betragtning.

Her kan I se lidt billeder inden afgangen i Holland, og de første billeder hjemmefra lige da de var kommet af traileren.


Hente


Hente


hente


Hente


Hente


hjemme


Hjemme


Hente


hjemme - tør vi spise ??


Hjemme - jo, det smager godt nok....


Hente - 'jeg' må skynde mig inden de andre kommer frem...


hjemme - hmm... nu tør lammene også æde..


Yes, vi er hjemme - alle i god behold




Det var skønt at være hjemme, alt var gået godt - der havde ikke været de store problemer heller ikke på selve køreturen, så efter dyrene havde fået vand og drikke, lod vi proppen springe for lidt godt til os selv, mens vi stod og nød synet ;-))





Den første tid med Kerry Hill:

Den 27. oktober 2010 var dagen hvor Kredsdyrlægen skulle komme og øremærke alle Kerry Hill. Et importeret dyr skal altid bære et mærke fra den oprindelige besætning, og et rødt øremærke som har vores chrnr.

Det havde taget lidt tid før 'de røde øremærker' var fabrikeret, men de var værd at vente på.

Kredsdyrlægen var en rolig og fornuftig mand. Han havde et godt tag på dyrene, og klarede nemt at få et af de gamle øremærker ud, og genbruge det samme hul til det nye.

Efter øremærkningen stod den på kaffe, mens kredsdyrlægen gennemgik alle papirerne. Alt blev fundet i orden, og det hele kunne sendes til Steen Kobberøe - RYK - så de også kan registreres i dyreregistreringen og i den Danske Maedi system.

Så er alle samlet sammen - klar til øremærkning


Her et af de store får - hun er ikke sikker på hun vil....

Selv de små kan volde lidt besvære ;-)
Denne sidste måtte ha' skiftet på det andet øre....

Vi har også sat de først 3 oxforddown over til Kerry Hill flokken, så vi kan se om vi har hjembragt nogen smitte og dermed afkorte den samlede karantæne-tid til 12 måneder..

Det var sjovt at se. Både Oxforddown og Kerry Hill er racister - de brød sig ganske enkelt ikke om hinanden. Kerry Hill lammene var de første til at ville snuse, så kom vædderen. Allerede inden der var gået en time havde de dog accepteret hinanden.  

Hurtigt at de lært at æde af samme trug her er et par af de andre.--
lige et enkelt billede Kerry Hill bagfra, de har faktisk en ret god bagdel...


 

Klargøring af udendørsarealer:

kommer senere 

 

Den første lemning:

Den 18. februar 2011 kom de første Kerry lam til verden i Danmark. Vi havde fodret vores nye får med ensilage efter ædelyst, og det havde været lidt til den gode side. Det betød at lammene var kæmpe store. Normalt ligger de på 3-4 kg, men vi havde et par stykker på mere end 5,5 og det var lige stort nok ! 

For os var det rigtig sjovt at se at se lammene, efterhånden som de blev født. Vi må nok sige der var meget mere liv i sådan et Kerry Lam end vi er vant til med Oxforddownerne. Vores oxforddown har vi altid syntes var hurtigt på benene, men med Kerry'erne har vi set noget helt andet. Lammene forsøgte at komme på benene straks efter fødslen, og inden der er gået 2 min. står de og dier - fantastisk.

Vi har også rigtig spændt på hvordan lammene så ud. Specielt her de første fødsler efter en engelsk vædder som er i Holland, ventede vi meget af. Ville vi få både vædder og gimmerlam, og både fra Velders og Nanda's stammer ? Vi viste der ville være 3 Veldersfår og et fra Nanda som var løbet med denne vædder. 

Dagen kom for første fødsel, et dejligt stort gimmerlam i de helt rigtig farver, desværre var fødslen noget anderledes end vi ellers er vant til og vi mistede et ellers dejligt stor gimmerlam som også var helt korrekt i farverne - surt, men det er sådan det er. Derefter blev der født et vædderlam og et gimmerlam. Vædderlammet var lidt lys men ellers OK, gimmerlammet har 2 sorte pletter men er ellers OK. Tredje fødsel, her kom et spættet gimmerlam - utrolig sød - og et korrekt farvet gimmerlam. De 3 første fødsler var alle fra Veldersstammen.

Så kom turen til det eneste af Nanda stammen som skulle ha' lam med den engelske vædder - hun fik 3 dejlige vædderlam, et helt korrekt - et med en meget lille sort plet, og det sidste har 2 små sorte pletter i nakken, ellers rigtig fin.

Midt i disse Kerry fødsler, fik vores Oxforddownfår også et stort vædderlam. Han skyndte sig også på benene, han vil ikke stå tilbage ;-)

Så her efter 'første bølge' har vi 8 lam - 4 gimmere og 4 vædderlam. De har alle meget lange ben, og er utrolig bløde. Og ja, I kan se nedenfor hvor søde de er. 

68977-00723s gimmerlam

721s gimmerlam 1 døgn gammel

et døgn gammel

68977-00723 med gimmerlam

721 med hendes første lam

15 dage gammel

68977-00723s gimmerlam

723s gimmerlam 1 uge gammel

6 dage gammel

68977-00721 med lam 2011

721 med sit gimmer og vædderlam

13 dage gamle

68977-00721s lam 

721 med hendes første lam

7 dage gamle - gimmer til venstre - vædder til højre


68977-00721s vædderlam

721s vædderlam

14 dage gammel


68977-00727 med hendes 2 gimmerlam 

727 med lam

12 dage gamle


68977-00727 med hendes 2 gimmerlam 

727 med hendes første lam

12 dage gamle
68977-00723s gimmerlam

723s gimmerlam 1 uge gammel

15 dage gammel

68977-00728s 3 vædderlam


728s 3 vædderlam

6 dage gamle


68977-00728s 3 vædderlam

728 med hendes 3 vædderlam

6 dage gamle
68977-00723s gimmer og Oxforddown vædderlam

Oxforddown og Kerry Hygge

De 2 enkelt lam - hygger sig sammen
6. marts 2011

68977-00723s gimmer og Oxforddown vædderlam

728s 3 vædderlam

De 2 enkelt lam - hygger sig sammen
6. marts 2011


68977-00726 med sit dejlig store gimmerlam

726 med sit gimmerlam
det første lam med vores egen vædder 724 som far
68977-00725 med sine helt nyfødte tvillinger

725 med lam i 2011

et plettet gimmerlam og et dejligt korrekt vædderlam

Den 10. marts 2010 var det klippedag

moderbinding

Det var noget besværlig i Kerry stalden
lammene mente bestemt de skulle være med


68977-00726 med sit dejlig store gimmerlam

730 nyklippet og med sit dejlige gimmerlam

726 havde født selv, og vi så det faktisk først dagen efter. Hun passede sit lam til UG og slange

68977-00722 med sit 2 dage gamle vædderlam

722 med lam i 2011

Dejligt at se at også gimmerne var utrolig dygtige mødre

Importer:

Efter den første import i 2010, og den store interesse der er for racen, så har vi faktisk importeret igen i 2012 og 2015 - de 3 gange alle fra Holland og alle med Nanda's hjælp.

Her i 2016 har vi så været i Wales og kigge og teste, og det er lykkedes at få 2 væddere til Danmark. Det var en utrolig rejse, og hvis I vil se billeder og historier om vores importer så kig her 

x:

x: